Tlačové vyhlásenie mimovládnych organizácií zastupujúcich záujmy autoškôl v SK

01.05.2004 Celý región

Banská Bystrica, 24. apríla 2004.\r\n\r\nOpäť raz sa ukázalo ako ďaleko má vládna moc k občanom. Ukázal to návrh zákona o autoškolách, ktorý rozčeril hladinu vôd...
Banská Bystrica, 24. apríla 2004.

Opäť raz sa ukázalo ako ďaleko má vládna moc k občanom. Ukázal to návrh zákona o autoškolách, ktorý rozčeril hladinu vôd živnostníkov podnikajúcich v príprave nových vodičov.

Konferenciu, ktorú nazvali „ Nové trendy v autoškolstve doma a v zahraničí“ , pripravili mimovládne združenia, aby sa dozvedeli podrobnosti o návrhoch predpisov, ktoré majú zmeniť podmienky podnikania v autoškolstve. Na sobotu 24. apríla 2004 do Banskej Bystrice pozvali fundovaného zástupcu ministertsva dopravy, aby vysvetlil detaily navrhovaných predpisov. Nedočkali sa. Organizátori dostali pred akciou fax, v ktorom zástupca ministerstva konštatoval „ neúčelnosť“ takejto prezentácie pred profesnou verejnosťou.

Účastníci akcie, ktorí sa zišli vo veľkom počte, sa oboznámili s návrhami nových predpisov a tiež s praxou v európskych autoškolách. Dozvedeli sa aj porovnanie návrhu zákona s legislatívnymi ekvivalentami v zahraničí.

Na základe získaných informácii a uvedeného porovnania sa na záver konferencie účastníci rozhodli odporúčať ministrovi dopravy, Ing. Pavlovi Prokopovičovi, aby zastavil prípravu spomínaného zákona a v prípade potreby k jeho novej alternatíve prizval aj odborníkov z mimovládných organizácii.

Zahraničné praktiky v autoškolstve a súvisiacu legislatívu na konferencii prezentoval tím Združenia autoškol Slovenskej republiky so sídlom v Prešove, ktorý je koordinátorom veľkého medzinárodného projektu s názvom „ Instructor for Driving“ . Projekt, ktorý má ambíciu riešiť problémy kvalifikácie inštruktora pre výcvik vodičov a jeho uplatnenie v praxi autoškôl s európským dosahom, nie je prvým medzinárodným projektom tohto združenia v tejto oblasti. Projekt 9 európskych štátov je podporovaný grantom od Európskej Komisie cez program Leonardo da Vinci.

Za realizátorov konferencie
Andrej Buday
 

Vyberte región